Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Η αναπνοή μας

                         Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φαγητό για εβδομάδες, χωρίς νερό για μέρες, χωρίς άσκηση όλη τη ζωή μας αλλά χωρίς οξυγόνο μόλις λίγα λεπτά μπορούμε να αντέξουμε πριν πεθάνουν τα κύτταρα μέσα στο σώμα μας.

Δυστυχώς κανένας δεν μας δίδαξε να αναπνέουμε σωστά και πολύ περισσότερο κανένας δεν μας μίλησε για την αξία και την αναγκαιότητα της αναπνοής.

Πέρα από την απόδοσή μας στην εργασία (που τελικά έχει και την μικρότερη σημασία όταν μιλάμε για την ίδια μας την ζωή) υπάρχουν τρεις πολύ σοβαροί λόγοι για τους οποίους πρέπει να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά.

Με τη σωστή αναπνοή επιτυγχάνουμε πληρότητα, δηλαδή παίρνουμε και χρησιμοποιούμε όλο το οξυγόνο που είναι απαραίτητο για τον δικό μας οργανισμό.

Με τη σωστή αναπνοή και τις τεχνικές της χαλαρώνουμε, ηρεμούμε το νου και το νευρικό σύστημα, έχουμε αυτοσυγκέντρωση και είμαστε δημιουργικοί.

Με τη σωστή αναπνοή επιτυγχάνουμε αύξηση και έλεγχο της ροής της βιοενέργειας.


                                                  Η λειτουργία της αναπνοής         

                   Η αναπνοή είναι η βασική λειτουργία των πνευμόνων, οργάνων με μεγάλη ελαστικότητα, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος του όγκου τους καταλαμβάνεται από τις κυψελίδες (γύρω στα 200 εκατομμύρια) όπου γίνεται η ανταλλαγή των αερίων (οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα) με το κυκλοφορικό σύστημα δια μέσου της αναπνευστικής μεμβράνης (η συνολική της επιφάνεια είναι περίπου 80 τετρ.μέτρα). 

Όταν εισπνέουμε μεταφέρουμε οξυγόνο στις κυψελίδες και αποβάλλουμε το διοξείδιο του άνθρακα. Το οξυγόνο μεταφέρεται στο αίμα και οδηγείται στην καρδιά η οποία μέσω των αρτηριών το στέλνει στα κύτταρα.

Όσο καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων γίνεται τόσο καλύτερη υγεία και απόδοση έχουμε. Με άλλα λόγια όσο καλύτερα αναπνέουμε τόσο πιο υγιείς είμαστε.

                                             Η πλήρης αναπνοή έχει τρία στάδια: 

-Την κοιλιακή ή διαφραγματική αναπνοή όπου μεταφέρουμε όσο περισσότερο αέρα μπορούμε με την εκούσια συστολή του διαφράγματος.

- Την πλευρική αναπνοή, η οποία επιτυγχάνεται με την εκούσια συστολή των έξω μεσοπλεύριων μυών και την καταλαβαίνουμε όταν φουσκώνουν τα πλευρά.

- Την θωρακική αναπνοή που την καταλαβαίνουμε όταν διευρύνεται το στέρνο επάνω και έξω.

                                 Είναι εφικτό με εξάσκηση σε μια μόνο αναπνοή να στείλουμε αέρα και στα τρία σημεία, διάφραγμα, πλευρά, στέρνο, δημιουργώντας την πλήρη αναπνοή και επιτυγχάνοντας έτσι τη μεγαλύτερη πρόσληψη ατμοσφαιρικού αέρα.

Η καλύτερη αναπνοή γίνεται όταν η σπονδυλική μας στήλη είναι κάθετη στο πάτωμα ή στην καρέκλα δηλαδή όταν ο κορμός μας είναι σε όρθια θέση.

Μια τελευταία έρευνα στις Η.Π.Α έφερε στο φως ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης των ημικρανιών.
Μια μέθοδο χωρίς οικονομικό κόστος και κυρίως χωρίς παρενέργειες. Οι ερευνητές απέδειξαν πως η χαλάρωση και ο σωστός έλεγχος της αναπνοής αποτελούν την πιο αποτελεσματική αγωγή κατά των ημικρανιών.

Αν υποφέρετε από ημικρανίες, την ώρα της κρίσης χαλαρώστε και ελέγξετε την αναπνοή σας. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε.

Αυτό θα το καταφέρετε εάν καθίσετε κάπου αναπαυτικά ή αν έχετε την δυνατότητα να ξαπλώσετε κάπου. Στη συνέχεια κλείσετε τα μάτια σας και σκεφτείτε ένα τοπίο όπως μια λίμνη, ένα λιβάδι, μια θάλασσα ή ότι άλλο πιστεύετε πως σας ηρεμεί με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε.

Βάλτε τις παλάμες των χεριών σας πάνω στην κοιλιά σας έτσι ώστε να ακουμπάνε οι άκρες των δάχτυλων μεταξύ τους.

Αρχίστε να δίνετε προσοχή στην αναπνοή σας.

Με κάθε σωστή εισπνοή που θα κάνετε τα δάχτυλα σας θα απομακρύνονται λίγα εκατοστά και θα επανέρχονται στην αρχική τους θέση με την εκπνοή. Όσο εστιάζετε στην αναπνοή σας τόσο ευκολότερα μπορείτε να χαλαρώσετε και να καταπολεμήσετε την ημικρανία.

Όλες οι έρευνες που σχετίζονται με την αναπνοή, έχουν αποδείξει ότι η σωστή αναπνοή επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. 

Έχετε παρατηρήσει πώς σταματά η αναπνοή σας όταν είστε ταραγμένοι ή έχετε πολύ στρες; Και κάποια στιγμή αισθάνεστε την ανάγκη να πάρετε μια βαθειά αναπνοή για να μπορέσετε να αναπληρώσετε το οξυγόνο που χρειάζεστε και να ηρεμήσετε.

Τα πιο σημαντικά και πολύτιμα πράγματα στη ζωή μας δεν απαιτούν χρήματα, ούτε χρόνο, μόνο διάθεση και αγάπη για τον εαυτό μας.

Γι αυτό προσέξτε την αναπνοή σας είναι η πιο πολύτιμη σύμμαχός μας για ήρεμη ζωή, υγεία και φυσικά επαγγελματικές επιτυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου